CensuurVrij.com
GezondheidAppels en tomaten kunnen helpen bij het herstellen van longen van ex-rokers.

Appels en tomaten kunnen helpen bij het herstellen van longen van ex-rokers.

door

De studie heeft aangetoond dat een regelmatige inname van tomaten ook de natuurlijke achteruitgang van de longfunctie bij alle volwassenen kan helpen afremmen.

Een studie van de Johns Hopkins Bloomberg School van Volksgezondheid ontdekte dat de natuurlijke achteruitgang van de longfunctie over een periode van 10 jaar langzamer ging bij voormalige rokers die tomaten en vruchten innemen, vooral appels, en bewijst dat bepaalde componenten in deze voedingsmiddelen zou kunnen helpen bij het herstellen van longschade dat veroorzaakt is door roken.

De onderzoekers ontdekten dat volwassenen die gemiddeld meer dan twee tomaten eten of meer dan drie porties vers fruit per dag een langzamere daling in de longfunctie hebben dan volwassenen die minder dan één tomaat of minder dan één portie fruit per dag eten. De onderzoekers vroegen naar andere voedingsbronnen zoals gerechten en bewerkte voedingsmiddelen met groenten en fruit (bijv. tomatensaus), maar het beschermende effect werd alleen waargenomen in verse fruit en groenten.

Het door de Europese Commissie gefinancierde en door het Imperiale College uitgevoerde onderzoek naar de verouderende longen in het kader van de European Cohorts (ALEC)-studie, onder leiding van het Imperiale College London, bracht ook een langzamere daling van de longfunctie aan het licht bij alle volwassenen, met name bij volwassenen die nooit hadden gerookt of gestopt waren met roken, met de hoogste tomatenconsumptie. Slechte longfunctie is gekoppeld aan mortaliteitsrisico’s van alle ziekten, inclusief chronische obstructieve longziekte (COPD), hartziekten en longkanker.

De bevindingen zijn opgenomen in de uitgave van december van het European Respiratory Journal.

Deze studie toont aan dat een gezonde dieet kan helpen bij het herstellen van longschade bij mensen die gestopt zijn met roken. Het suggereert ook dat een dieet, dat rijk is aan fruit, het natuurlijke verouderingsproces van de longen kan vertragen, zelfs als je nog nooit hebt gerookt,” zegt Vanessa Garcia-Larsen, assistent-professor in de afdeling Internationale Gezondheid van de School van Bloomberg en   hoofdauteur van de studie. De bevindingen ondersteunen de behoefte aan voedingsadviezen, vooral voor mensen die risico lopen op het ontwikkelen van ademhalingsaandoeningen zoals COPD “.

Voor de studie, beoordeelde het onderzoeksteam het dieet en de longfunctie van meer dan 650 volwassenen in 2002, en herhaalde vervolgens 10 jaar later de longfunctietesten op dezelfde groep deelnemers. Deelnemers uit drie Europese landen – Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk – hebben vragenlijsten ingevuld waarin hun voeding en hun totale voedingsinname werden beoordeeld. Ze ondergingen ook de spirometrie, een procedure die het vermogen van de longen, om zuurstof in te ademen, meet.

De test verzamelt twee standaardmetingen van de longfunctie: het geforceerde volume in één seconde (FEV1), dat meet hoeveel lucht een persoon in één seconde uit zijn longen kan blazen; en de totale hoeveelheid lucht die een persoon in zes seconden kan inademen. De studie heeft betrekking op factoren zoals leeftijd, lengte, geslacht, lichaamsmassa-index (een indicator van obesitas), sociaaleconomische status, lichaamsbeweging en totale energieverbruik.

Onder voormalige rokers was de diëten-long-functieverbinding nog opvallender. Ex-rokers die een hoog voedselgehalte aan tomaten en fruit aten, vertoonden over de periode van 10 jaar een langzamere daling van ongeveer 80 ml. Dit suggereert dat voedingsstoffen in hun voeding bijdraagt aan het herstellen van schade door roken.

“De longfunctie begint ongeveer bij 30 jaar oud af te nemen met een variabele snelheid, afhankelijk van de algemene en specifieke gezondheidstoestand van individuen,” legt Garcia-Larsen uit “Ons onderzoek suggereert dat het regelmatig eten van meer fruit kan helpen om de achteruitgang te verminderen naarmate mensen ouder worden, en zelfs schade door roken kan helpen herstellen. Een gezonde dieet zou een manier kunnen zijn om de toenemende diagnose van COPD wereldwijd te bestrijden “.

BRON: https://www.jhsph.edu/news/news-releases/2017/diet-rich-in-apples-and-tomatoes-may-help-repair-lungs-of-ex-smokers-study-suggests.html

Reageersuls

Nieuwsbrief

Op de sociale media wordt er steeds meer censuur toegepast. Meld jou daarom nu aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Wij geven geen persoonlijke contactgegevens weg!

redactie@censuurvrij.com

Al onze externe websites zijn eigendom van Censuurvrij.com.

Over ons

CensuurVrij.com is een alternatieve nieuwssite die de lezer dagelijks voorziet van nieuws die de mainstream media niet eens haalt. De MSM doet er alles aan om de waarheid van de massa te onthouden. Voor eventuele vragen kun je een bericht sturen naar redactie@censuurvrij.com

Naar Top