CensuurVrij.com
BuitenlandFranse gevangenisbewakers in staking wegens geweld en angst.

Franse gevangenisbewakers in staking wegens geweld en angst.

door

Franse gevangenisbewakers zijn in staking. In een periode van minder dan 10 dagen werden een aantal bewakers in verschillende gevangenissen aangevallen en gewond geraakt, voornamelijk door islamisten die gevangen waren gezet wegens terroristische misdrijven of kleine criminelen op weg naar radicalisering. In reactie, hebben de bewakers de normale werking van de meerderheid van gevangenissen tegengehouden. Meldde de bewakers aan het Gatestone Institute.

Volgens de vakbonden zegt een meerderheid van de 28.000 bewakers in staking dat ze de staking pas zullen beëindigen als de regering voldoende middelen ter beschikking stelt om hun veiligheid te waarborgen.

Net als politie en de brandweerlieden, zeggen Franse gevangenisbewakers dat zij in een permanente klimaat van geweld en angst leven. En hun angst groeit. Bernard, een gevangenisbewaker die om anonimiteit vroeg, zegt:

“Voorheen was ik, elke ochtend bang om een man te ontdekken die in zijn cel hing. Weet je waarvoor ik tegenwoordig vrees? Om geslacht en in de rug gestoken te worden. In naam van de Islam en ISIS. Elke dag, terwijl ik op weg ben naar mijn werk, knaagt deze angst in mijn buik “.

“Wat de bewakers overbrengen is hun gevoel van verlatenheid “, schrijft Le Monde.

Klappen in het gezicht, verstuikingen, ontwrichting: Anthony, leidinggevende in de Baumettes gevangenis in Marseille, beweert de afgelopen drie jaar vier fysieke aanvallen te hebben ondergaan. Elke keer diende hij klachten in, maar alle klachten werden door de aanklager in een doofpot gestopt. “We vragen om mankracht, dat is waar,” zei hij, “maar ook of rechters hun werk willen gaan doen omdat fysiek geweld steeds vaker voorkomt.”

Terrorisme en islamisme hebben het verhaal van de gevangenis veranderd. Volgens Joaquim Pueyo, voormalig directeur van de gevangenis van Fleury-Mérogis, vandaag lid van het Parlement, is de situatie heel eenvoudig:

“Vroeger werd agressief gedrag gekoppeld aan de problemen van het dagelijks leven. Nu worden haat en geweld[door islamisten] ontketend tegen[onze] overheidsinstanties, onze samenleving en haar waarden. Het is geen verrassing dat bewakers, die geconfronteerd worden met radicalisering van gevangenen, doelwit zijn geworden”.

Volgens officiële statistieken van het Ministerie van Justitie waren er 1 december 2017 iets minder dan 80.000 mensen in Frankrijk gevangengezet. Hoeveel moslimgevangenen zijn er in Frankrijk? Het is moeilijk om daar achter te komen, omdat de wet de gegevens op basis van ras, religie of afkomst verbiedt. In 2015 werd in een officieel rapport van een lid van de Senaat, Jean-René Lecerf, een studie aangehaald waaruit bleek dat in vier van de grootste Franse gevangenissen meer dan 50 procent van de gevangenen moslims zijn. Volgens het ministerie van Justitie zitten momenteel 500 moslims gevangen wegens terrorisme en nog eens 1.200 andere zijn gewone criminelen die als radicale islamisten werden opgespoord.

De staking van de gevangenisbewakers onthult veel over de gevolgen van een gebrekkig beleid dat tot nu toe is gevoerd in straf- en gevangeniszaken. De bewakers zijn niet langer bereid het geweld en de kans op de dood door islamisten en andere radicalen die hun leven in gevangenissen bedreigen, te tolereren.

In plaats van te denken dat het islamisme blijkbaar de strafrechtpolitiek fundamenteel heeft veranderd, lijkt het ministerie van Justitie te blijven denken dat de grote problemen de overbevolking van gevangenissen en slechte gevangenisomstandigheden zijn.

Natuurlijk zijn problemen met overbevolking en slechte gevangenisomstandigheden belangrijk. Maar bestuurlijke onverschilligheid, in combinatie met de permanente politieke ontkenning dat islamisten in oorlog zijn met Frankrijk, maken politici en ambtenaren blind voor het ontwrichtende karakter van het islamisme in gevangenissen.

In plaats van alle gevangenispolitiek te heroverwegen vanuit de positie van islamitisch risico – het risico dat bewakers vermoord kunnen worden en het risico dat moslimmensen, de meerderheid van 70.000 gevangenen, worden getransformeerd tot authentieke jihadisten – probeert de regering vrede te kopen bij de bewakers met een paar salarisstijgingen en “experimenten” om islamisten “te laten” re-integreren “in een” normaal leven” in een “normale samenleving”.

In plaats van te begrijpen dat de beroemde de-radicaliseringscentra’s – vaak bezaaide middeleeuwse kastelen – niet nuttig zijn geweest omdat de de-radicalisering niet heeft plaatsgevonden, blijven de Franse beleidsmakers volharden in het denken dat de oplossing voor de islamitische oorlog de verzoening is. Hun nieuwe experimenten gaan allemaal in dezelfde richting: het streven naar de fantasie dat “als we lief zijn voor de jihadisten, zullen ze lief voor ons zijn”.

De situatie is vastgelopen omdat men weigert om het probleem op feitelijke basis te formuleren. Zolang politieke leiders het islamisme niet als het grootste probleem beschouwen – het probleem waarvoor het gevangenisbeleid in zijn geheel opnieuw moet worden bekeken – zullen de Franse gevangenisbewakers blijven betalen met hun lijden en op een dag met hun leven.

Na de gevangenisbewakers zullen wij het slachtoffer zijn. Eind 2020 zal 60 procent van de veroordeelde jihadisten zijn vrijgelaten – over minder dan drie jaar dus.

BRON: Speisa.com

Reageersuls

Nieuwsbrief

Op de sociale media wordt er steeds meer censuur toegepast. Meld jou daarom nu aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Wij geven geen persoonlijke contactgegevens weg!

redactie@censuurvrij.com

Al onze externe websites zijn eigendom van Censuurvrij.com.

Over ons

CensuurVrij.com is een alternatieve nieuwssite die de lezer dagelijks voorziet van nieuws die de mainstream media niet eens haalt. De MSM doet er alles aan om de waarheid van de massa te onthouden. Voor eventuele vragen kun je een bericht sturen naar redactie@censuurvrij.com

Naar Top