CensuurVrij.com
PolitiekBlanken beschuldigd vanwege Zuma’s politieke problemen.

Blanken beschuldigd vanwege Zuma’s politieke problemen.

door

Zuma’s neef, Inkosi Simphiwe Zuma, een senior lid van de familie, zei dat de ANC nationale uitvoerende commissie (NEC) leden en de oproep van de maatschappij om hem te ontslaan het werk van het Westen was, dat zich bemoeide met de zaken van het ANC met het doel om het te verwoesten, zodat “ze kunnen doen wat ze willen met het land”.

“Blanke mensen kwamen tussen ons in staan, met als doel het ANC te vernietigen. Als de leiding zich dit niet realiseert, komen ze (blanke mensen) naar (Cyril) Ramaphosa,” zei hij.

En als de president ontslag zou nemen zou hij schuld bekennen aan de beschuldigingen die tegen hem werden geuit, voegde hij daaraan toe.

“Als u ontslag neemt, zegt het dat u iets verkeerd hebt gedaan. Zij moeten een beslissing nemen om het terug te roepen, aangezien hij door het ANC wordt ingezet. Ik ben het niet eens met het idee dat hij alleen aftreedt omdat hij dat zou toegeven aan (de) aanklachten die ze tegen hem in hebben gediend,” zei hij.

Zuma’s familie kwam in actie in de strijd over zijn toekomst toen een van zijn echtgenotes, Thobeka Madiba-Zuma, haar Instagram gebruikte om zijn tegenstanders te waarschuwen dat “dingen op het punt staan te gebeuren” en “niet strijden tegen iemand die niet tegen jullie vecht”.

Zuma’s controversiële zoon, Edward Zuma, heeft zich echter vastgesjord bij de opmerking van zijn stiefmoeder en omschreef het als “ongelukkig en betreurenswaardig”.

Nu zijn Ramaphosa’s voorstanders in het ANC ingezet om de laatste nagel in de politieke doodskist van Zuma te slaan.

Gesprekken tussen Ramaphosa en Zuma over het vertrek van de laatste van de Uniegebouwen zouden volgens de eisen van de president zijn ingestort.

Zo boos waren Ramaphosa’s aanhangers dat ze hem dwongen om vandaag een vergadering van de NEC-vergadering van de partij, die zaterdag zou beginnen, eerder laten beginnen.

Ramaphosa, op de duidelijkste aanwijzing dat hij en zijn groep aanhangers voor de halsband gingen, verzekerde de trouwe partij, verzameld op de historische Grote Parade in Kaapstad, dat de toekomst van Zuma zou worden “beeindigd” vandaag in het St George’s Hotel in Irene, buiten Pretoria.

Dit gaf aan dat de partij waarschijnlijk Zuma uit zijn ambt zou kunnen afzetten en als hij nog steeds weigerde te vertrekken – waartoe hij grondwettelijk het recht heeft – zou hij geconfronteerd worden met een motie van wantrouwen in het Parlement die door de regeringspartij zelf zou worden ingediend.

Inkosi Simphiwe Zuma zei zondag dat de president in plaats van aftreden de NEC zou moeten dwingen hem terug te roepen, en met dat besluit zou de regeringspartij verdeeld kunnen raken.

Simphiwe is inkosi van de AmaNxamalala clan in Impendle, buiten Pietermaritzburg. Nxamalala is de clannaam van Zuma.

“Als zij hem dwingen te vertrekken, zullen zij het risico lopen wat er gebeurde nadat Thabo Mbeki werd teruggeroepen. Het ANC zou verdeeld zijn, aangezien de president veel aanhangers heeft,” zei Simphiwe.

Als senior lid van Isigungu SamaNxamalala (het bestuur van de Zuma clan) en een belangrijk lid onder de besluitvormers in de familie van de president, benadrukte Simphiwe dat Zuma een “ijverige en onschuldige president was die ANC-mandaten zonder corruptie uitvoerde”.

“Er is geen waarheid dat ubaba corrupt is. Ik vertrouw hem. Ik kan het alleen maar geloven als ubaba ervan wordt beschuldigd een relatie met een andere vrouw te hebben, omdat ik weet dat hij als man van vrouwen houdt. Maar als ze zeggen dat hij corrupt is, is daar niets van waar,” zei hij.

De weigering van Zuma om vrijwillig af te treden als staatshoofd heeft de houding van de leiding van het ANC’s Top Six versterkt. Een NEC-lid dat ook parlementslid is, zei dat de meeste leden in de organisatie bereid waren de afzetting van Zuma te steunen.

“Deze bijeenkomst had allang moeten plaatsvinden en iedereen weet wat we moeten doen, vooral nu we weten dat de man geen echte interesse heeft om te gaan.”

“De (ANC’s parlementaire) caucus is ook bereid om het vertrek van Zuma te vergemakkelijken, ook al wil geen enkele leider van het ANC dat het daarheen gaat, want de oppositie zal er lof voor dragen om hem af te laten zetten”, zei het lid, sprekende op voorwaarde van anonimiteit.

Een ander NEC-lid zei de eisen binnen de wet van het land zouden moeten zijn.

“Zelfs als Zuma vergoedingen wil als onderdeel van zijn exit pakket, moeten ze wel legaal zijn,” zei een ander lid.

Ramaphosa vertelde het publiek op Grand Parade dat de ANC NEC de zaak in het belang van het land zou afronden, niet van een individu.

Zaterdag kwamen de ANC-functionarissen bijeen om van Ramaphosa een voortgangsverslag te krijgen over zijn onderhandelingen met Zuma.

Gebleken is dat Zuma onder meer eist dat de staat de gerechtskosten van de rechtszaken die verband houden met zijn ambtsperiode, de veiligheid van zijn gezin en meer tijd in functie dekt.

Insiders van de partij zeiden dat dit een patstelling veroorzaakte waarbij Ramaphosa afgelopen maandagavond om de NEC-vergadering heeft gevraagd.

BRON: IO.co.za

Reageersuls

Nieuwsbrief

Op de sociale media wordt er steeds meer censuur toegepast. Meld jou daarom nu aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Wij geven geen persoonlijke contactgegevens weg!

redactie@censuurvrij.com

Al onze externe websites zijn eigendom van Censuurvrij.com.

Over ons

CensuurVrij.com is een alternatieve nieuwssite die de lezer dagelijks voorziet van nieuws die de mainstream media niet eens haalt. De MSM doet er alles aan om de waarheid van de massa te onthouden. Voor eventuele vragen kun je een bericht sturen naar redactie@censuurvrij.com

Naar Top