CensuurVrij.com
WetenschapHet onderzoek is duidelijk, laten we het elementaire huiswerk verbieden.

Het onderzoek is duidelijk, laten we het elementaire huiswerk verbieden.

door

“Er zijn geen aanwijzingen dat een hoeveelheid huiswerk de schoolprestaties van basisschoolstudenten verbetert.”

Deze uitspraak van huiswerkonderzoeksgoeroe Harris Cooper van Duke University is verrassend om te lezen, ongeacht welke kant van het huiswerkdebat je opdoet. Kan het waar zijn dat de uren van verloren speeltijd, machtsstrijd en tranen allemaal voor niets zijn? Dat miljoenen gezinnen avonden ritueel doormaken dat niet helpt? Huiswerk is zo’n geaccepteerde praktijk, dat het voor de meeste volwassenen moeilijk is om de waarde ervan in twijfel te trekken.

Als je naar de feiten kijkt, is dit echter wat je ontdekt: huiswerk heeft voordelen, maar de voordelen ervan zijn afhankelijk van de leeftijd.

Voor kinderen van basisschoolleeftijd suggereert het onderzoek dat studeren in de klas superieure leerresultaten oplevert, terwijl extra schoolwerk thuis gewoon . . . extra werk is. Zelfs op de middelbare school is de relatie tussen huiswerk en onderwijssucces minimaal. Tegen de tijd dat kinderen de middelbare school bereiken, biedt huiswerk academisch voordeel, maar deze is slechts matig. Meer dan twee uur per avond is de limiet. Daarna worden de voordelen afgebouwd. Het onderzoek is heel duidelijk ,”Etta Kralovec, hoogleraar onderwijs aan de Universiteit van Arizona, is het eens met hem. Er is geen voordeel op het niveau van de basisschool.”

Voordat we verder gaan, moeten we de mythe wegnemen dat deze onderzoeksresultaten te wijten zijn aan een handvol slecht geconstrueerde studies. In feite is het tegenovergestelde het geval. Cooper stelde in 1989 120 studies samen en in 2006 nog eens 60 studies. Deze uitgebreide analyse van meerdere onderzoeken leverde geen bewijs op van academische nut op basisschoolniveau. Het heeft echter wel een negatieve invloed gehad op de houding van kinderen tegenover de school.

Dat is zorgwekkend. Huiswerk heeft wel een impact op jonge studenten, maar het is niet de juiste impact. Een kind dat net begint met school verdient de kans om een liefde voor leren te ontwikkelen. In plaats daarvan zorgt huiswerk op jonge leeftijd ervoor dat veel kinderen zich tegen school, toekomstig huiswerk en onderwijs keren. En het is een lange weg. Een kind op de kleuterschool heeft 13 jaar huiswerk voor de boeg.

Dan is er nog schade aan persoonlijke relaties. In duizenden gezinnen in het hele land strijden gezinnen ’s avonds vanwege huiswerk. Ouders zeuren en dringen hun kinderen erop aan. Kinderen die oververmoeid zijn protesteren en huilen. In plaats van elkaar aan het eind van de dag te ondersteunen, vinden teveel gezinnen zich opgesloten in het “heb jij je huiswerk gedaan”? cyclus.

Wanneer huiswerk vroegtijdig komt, is het moeilijk voor kinderen om zelfstandig opdrachten uit te voeren – ze hebben hulp van volwassenen nodig om opdrachten te onthouden en uit te zoeken hoe ze het werk moeten doen. Kinderen glijden in de gewoonte van het vertrouwen op volwassenen om te helpen met huiswerk of, in veel gevallen, hun huiswerk te doen. Ouders vervullen vaak de rol van een meester. Om als ouder een meester thuis te zijn is een nare, ongewenste baan, maar deze rol blijft vaak hangen tijdens de middelbare schooljaren. Naast het voortdurende conflict ondermijnt de aanwezigheid van een ouder in huis één van de vermeende doelen van huiswerk: verantwoordelijkheid.

Huiswerkbegeleiders zeggen dat huiswerk verantwoordelijkheid bijbrengt, lessen op school versterkt en een thuisschoolverbinding met ouders creëert. De betrokken ouders kunnen echter zien wat er thuiskomt in de rugzak van een kind en delen over schoolwerk initiëren – ze hoeven de voortgang van hun kind met toegewezen huiswerk niet in de gaten te houden. Verantwoordelijkheid wordt dagelijks op meerdere manieren onderwezen, daar zijn huisdieren en klusjes voor. Het neemt de verantwoordelijkheid voor een 6-jarige om te onthouden om haar tas en lunchbox mee naar huis te nemen. Het neemt de verantwoordelijkheid voor een 8-jarige om zich te kleden, zijn bed op te maken en elke ochtend de deur uit te gaan. Wat de versterking betreft, dat is een belangrijke factor, maar het is slechts één factor in het onderwijs. Niet-onderwijs prioriteiten (genoeg nachtrust, familierelaties en actieve speeltijd) zijn van vitaal belang voor evenwicht en welzijn. Ze hebben ook een directe impact op het geheugen, de focus, het gedrag en het leerpotentie van een kind. Elke dag op school worden de basislessen versterkt. De naschoolse tijd is kostbaar voor de rest van het kind.

Wat beter werkt dan traditioneel huiswerk op elementair niveau is gewoon thuis lezen. Dit kan betekenen dat ouders hardop voorlezen aan zowel kinderen als dat kinderen zelf voorlezen. De sleutel is om er zeker van te zijn dat een kind vrolijk is en genoeg energie heeft. Als een kind haar leesvaardigheid na een lange schooldag niet wil oefenen, laat haar of hem dan luisteren. Alle andere opdrachten die ze mee naar huis nemen, moeten facultatief en incidenteel zijn. Als de opdracht niet bevorderlijk is voor meer liefde voor school en interesse in leren, dan is daar geen plaats voor, voor een kind op zo’n basisschoolleeftijd.

De basisschoolkinderen verdienen een verbod op huiswerk. Dit kan worden bereikt op familie-, klas- of schoolniveau. Gezinnen moeten zich uit kunnen schrijven, leerkrachten kunnen een cultuur van geen huiswerk (of zeldzaam, optioneel huiswerk) instellen en scholen kunnen de tijd nemen om het onderzoek te lezen en het plezier in het leren opnieuw op te wekken.

Huiswerk heeft geen plaats in het leven van een jong kind. Zonder onderwijs voordelen zijn er gewoon betere mogelijkheden voor buitenschoolse uren.

BRON: Salon.com

Reageersuls

Nieuwsbrief

Op de sociale media wordt er steeds meer censuur toegepast. Meld jou daarom nu aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Wij geven geen persoonlijke contactgegevens weg!

redactie@censuurvrij.com

Al onze externe websites zijn eigendom van Censuurvrij.com.

Over ons

CensuurVrij.com is een alternatieve nieuwssite die de lezer dagelijks voorziet van nieuws die de mainstream media niet eens haalt. De MSM doet er alles aan om de waarheid van de massa te onthouden. Voor eventuele vragen kun je een bericht sturen naar redactie@censuurvrij.com

Naar Top