CensuurVrij.com
EconomieTrump legt import tarieven op van 25% op staal en 10% op aluminium.

Trump legt import tarieven op van 25% op staal en 10% op aluminium.

door

“We bouwen onze staal -en aluminiumindustrie weer op,” zei Trump in het Witte Huis tijdens een overleg met industriemanagers afgelopen Donderdag. De tarieven gelden voor onbepaalde tijd.

“Wat er tientallen jaren lang is toegestaan, is schandalig,” zei Trump, en voegde daar nog aan toe dat je, zonder aluminium en staal te kunnen maken,” bijna niet veel aan een land hebt,” vooral niet aan de defensie-industrie.

Leidinggevenden uit de aluminium- en staalindustrie klaagden over “kapitaaluitputting” en pleitten voor een “level playing field” met buitenlandse concurrenten.

Trump verwees naar het succes van de onlangs opgelegde tarieven voor zonnepanelen en wasmachines, die van invloed zijn geweest op Chinese en Zuid-Koreaanse fabrikanten. Het besluit van januari sloot een tarief van 50 procent voor grote wasmachines voor drie jaar af en een tarief van 30 procent voor zonnepanelen voor vier jaar. Seoul en Beijing hebben het besluit veroordeeld en zeiden dat zij een klacht zouden indienen bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

“Ik geef andere landen niet de schuld” voor het profiteren van slechte handelsovereenkomsten dat gemaakt werd door de VS, zei Trump donderdag. “De overeenkomst van de NAFTA was een ramp voor ons land,” zei hij, onder verwijzing naar de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst waarover onder Bill Clinton werd onderhandeld en die sinds 1994 van kracht is.

“De WTO is een ramp voor dit land geweest,” voegde Trump er aan toe, het crediteren van de organisatie die in 1995 ontstond met Chinese economische stijging ten koste van de VS.

China heeft aangegeven dat het mogelijk vergeldingsmaatregelen zou kunnen nemen tegen Amerikaanse staal- en aluminiumtarieven door heffingen op te leggen aan Amerikaanse landbouwimport, zoals sojabonen, aldus Reuters.

De pogingen van de trouwe regering om opnieuw te onderhandelen over handelsovereenkomsten en de Amerikaanse industrie te beschermen door tarieven op te leggen heeft geleid tot angst voor handelsoorlogen met China en dichter bij huis. In september legde Trump een tarief op van 220 procent van de Canadese Bombardier jets, waarbij hij beweerde dat Ottawa de vliegtuigbouwer ten onrechte subsidieerde.

Afgelopen maand diende Canada een klacht van 32 bladzijden in bij de WTO, waarbij zij Washington beschuldigde van misbruik van tarieven. Naast een tarief op Canadese timmerhout noemt Ottawa’s klacht nog eens 200 gevallen van vermeend wangedrag in de handel met betrekking tot andere WTO-leden. De stap kwam te midden van de inspanningen van de VS om opnieuw te onderhandelen over NAFTA.

De vergadering van donderdag volgt op de aankondiging van Trump van afgelopen maandag dat hij de staalindustrie terug wil brengen naar de VS.

“Als dat tarieven in rekening brengt, laat het dan tarieven in rekening nemen, oké? Misschien kost het een beetje meer, maar we hebben wel banen”, zei hij.

Industrieën die op staal vertrouwen, zijn gekant tegen de tarieven en wijzen erop dat deze tot hogere prijzen zouden leiden. Producten die aluminium en staal gebruiken, zoals bierblikjes, honkbalknuppels en auto’ s, zullen waarschijnlijk duurder worden. De Dow Jones Industrial Average reageerde op de aankondiging met een 500-punts duik.

De VS importeert momenteel ongeveer een derde van het door de industrie gebruikte staal en meer dan 90 procent van het aluminium.

Het econofact-netwerk, heeft gezegd dat het verlies van banen in de Amerikaanse staalindustrie volgens Reuters geen verband hield met de invoer uit China, maar volgens Reuters de productiviteit en de automatisering deed toenemen. Dit zou betekenen dat de tarieven niet in grote werkgelegenheidswinsten zouden resulteren, terwijl ongeveer 2 miljoen banen in industrieën die op staal vertrouwen ongunstig kunnen worden beïnvloed, aldus verschillende economen.

BRON: RT.com

Reageersuls

Nieuwsbrief

Op de sociale media wordt er steeds meer censuur toegepast. Meld jou daarom nu aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Wij geven geen persoonlijke contactgegevens weg!

redactie@censuurvrij.com

Al onze externe websites zijn eigendom van Censuurvrij.com.

Over ons

CensuurVrij.com is een alternatieve nieuwssite die de lezer dagelijks voorziet van nieuws die de mainstream media niet eens haalt. De MSM doet er alles aan om de waarheid van de massa te onthouden. Voor eventuele vragen kun je een bericht sturen naar redactie@censuurvrij.com

Naar Top