CensuurVrij.com
BuitenlandIsraël geeft officieel toe dat de “Syrische kernreactor” in 2007 is vernietigd.

Israël geeft officieel toe dat de “Syrische kernreactor” in 2007 is vernietigd.

door

Israël weigerde al meer dan tien jaar in de nacht van 6 september 2007 officieel te erkennen dat de vermoedelijke kernreactor in de regio Deir ez-Zor in Syrië werd ontmanteld. Hoewel het IDF in oktober 2007 indirect de aanval toegaf door enige censuur op de media-aandacht voor het incident op te heffen, bleef Tel Aviv details van het beoogde doelwit van de staking censureren.

Op woensdagochtend heeft de Israëlische luchtmacht (IAF) eindelijk bevestigd dat de operatie inderdaad heeft plaatsgevonden en details en fotobewijzen van de aanval vrijgegeven.

“In de nacht van 5 op 6 september 2007 vernietigde de Israëlische luchtmacht een nucleaire faciliteit in de laatste bouwfasen in de regio Deir ez-Zor in Syrië, 280 mijl ten noordoosten van Damascus”, zei de IAF in een persbericht. “Vier F-16 jets hebben een nucleaire bedreiging geëlimineerd, niet alleen voor Israël, maar voor de hele regio.

Het besluit om de vermeende nucleaire onderzoeksfaciliteit te bombarderen was gebaseerd op inlichtingen die waren verzameld door het directoraat militaire inlichtingen, dat al twee jaar toezicht hield op de activiteiten op de Syrische locatie. Hun verkenning overtuigde Tel Aviv ervan dat “de installatie eind 2007 actief zou worden”, zei de IAF, eraan herinnerend dat deze beoordeling “het IDF ertoe aanzette een aanval op de installatie uit te voeren”.

De aanval, die vanuit de oorlogsruimte werd gevolgd door alle belangrijke politieke en militaire functionarissen van dat moment, waaronder premier Ehud Olmert, duurde ongeveer vier uur.

“Twee straaljagers, F-16I en F-15I, verlieten om 22.30 uur de basis en vlogen laag om onopgemerkt te blijven. De gehele operatie nam vier uren in beslag,” zei IAF, opscheppend dat de kerninstallatie ,,onherstelbaar.” werd beschadigd.

Hoewel de militairen erkenden dat Tel Aviv zich zorgen maakte over mogelijke militaire vergeldingsacties door Syrië, werd de operatie als een succesvol beschouwd. “De operatie werd door de chef van de generale staf als een succes beschouwd. “De kerninstallatie werd vernietigd en een escalatie in het gebied werd verhinderd,” aldus de verklaring.

Syrië ontkende het bestaan van een nucleaire onderzoeksfaciliteit en beweerde dat het verwoeste complex een militaire locatie in aanbouw was. Volgens berichten in de media ging het destijds om een niet-aangegeven reactor die naar verluidt door Noord-Koreanen zou worden gebouwd. In de daaropvolgende jaren is de nucleaire toezichthouder van de IAEA erin geslaagd vast te stellen dat het complex kenmerken vertoonde dat op een reactorgebouw leek, en heeft hij de Syrische regering de schuld gegeven vanwege onvoldoende transparantie, waardoor onderzoekers naar verluidt de waarheid niet konden achterhalen.

BRON: RT.com

Reageersuls

Nieuwsbrief

Op de sociale media wordt er steeds meer censuur toegepast. Meld jou daarom nu aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Wij geven geen persoonlijke contactgegevens weg!

redactie@censuurvrij.com

Al onze externe websites zijn eigendom van Censuurvrij.com.

Over ons

CensuurVrij.com is een alternatieve nieuwssite die de lezer dagelijks voorziet van nieuws die de mainstream media niet eens haalt. De MSM doet er alles aan om de waarheid van de massa te onthouden. Voor eventuele vragen kun je een bericht sturen naar redactie@censuurvrij.com

Naar Top