CensuurVrij.com
AlgemeenBinnenlandBuitenlandTechOpnieuw Facebook dataschandaal naar buiten gekomen

Opnieuw Facebook dataschandaal naar buiten gekomen

door

Cambridge Analytica was geen op zichzelf staand incident: Facebook heeft een ander bedrijf voor gegevensanalyse opgeschort voor het verzamelen van gebruikersgegevens. Reclamemakers gebruikten deze gegevens om doelgericht reclame te maken.

Persoonlijk identificeerbare informatie die is verzameld van Facebookprofielen kan omvatten: naam, e-mailadres, telefoonnummer, geboortedatum, geslacht, interessegebieden, beroep en titel. Uw adres, uw sociale media gedrag, uw profielfoto, uw apparaatinstellingen en gegevens. Uw locatie, sociale connecties, vind-ik-leuks, foto's en video's en browser-vingerafdrukken.

CubeYou verzamelde gebruikersinformatie via quizzen, die werden gefactureerd als zijnde “voor academisch onderzoek zonder winstbejag“. Vervolgens zou deze informatie met externe marketeers zijn gedeeld. Facebook ondernam actie om het bedrijf in het weekend te schorsen van zijn platform, na een onderzoek door CNBC.

De gebruikte quiz-apps zijn ontwikkeld voor CubeYou door onderzoekers van het Cambridge University Psychometrics Lab. Net zoals Cambridge Analytica gegevens verkocht die door onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge werden verzameld voor politieke doeleinden, verkocht CubeYou het voor commercieel gebruik.

Deze ontwikkeling is de laatste in een lange reeks schandalen voor de socialemediagigant, die in maart begon met het nieuws dat ongeveer 87 miljoen Facebook-gebruikers hun gegevens hadden gelekt naar Cambridge Analytica.

Vorige week zei de tweede bestuurder van Facebook, Sheryl Sandberg nog dat het bedrijf verwachtte dat er meer datalekken zouden zijn. Ook was er eerder ophef ontstaan na haar uitspraak dat als gebruikers niet op hun gemak zijn met het delen van hun gegevens met adverteerders, ze zouden moeten betalen om het platform te gebruiken.

De website van CubeYou zegt dat het bedrijf sociale-mediagegevens, enquêteresultaten en censusgegevens gebruikt om “consumenten niet alleen te identificeren op basis van hun demografische of consumptiegewoonten, maar door gebruik te maken van het hele spectrum van hun persoonlijkheden, interesses en passies.”

De website van CubeYou zegt ook dat het bedrijf toegang heeft tot persoonlijk identificeerbare informatie zoals voornamen, achternaam, e-mails, telefoonnummers, IP-adressen, mobiele ID's en browser-vingerafdrukken.

De website van CubeYou is 19 maart nog aangepast maar CNBC-verslaggevers hebben  een cacheversie van de site gevonden met aanzienlijk meer persoonlijke gegevens.

Elk aspect van het leven van de getroffenen ligt bloot” zegt CNBC.

De website van het bedrijf beweert momenteel dat het toegang heeft tot 10 miljoen gebruikersgegevens, maar volgens de cacheversie meer dan 45 miljoen mensen wereldwijd.

CubeYou directeur Federico Treu vertelde CNBC dat de quiz-apps die werden gebruikt om de gegevens te verzamelen alle relevante disclaimers vertoonden en dat er sinds 2015 geen gebruikersgegevens meer zijn verzameld. Cambridge University ontkende elke connectie met CubeYou, behalve het inhuren van het bedrijf om een website te ontwerpen.

BRON: https://www.rt.com/usa/423631-facebook-zuckerberg-testimony-cubeyou/

Reageersuls

Nieuwsbrief

Op de sociale media wordt er steeds meer censuur toegepast. Meld jou daarom nu aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Wij geven geen persoonlijke contactgegevens weg!

redactie@censuurvrij.com

Al onze externe websites zijn eigendom van Censuurvrij.com.

Over ons

CensuurVrij.com is een alternatieve nieuwssite die de lezer dagelijks voorziet van nieuws die de mainstream media niet eens haalt. De MSM doet er alles aan om de waarheid van de massa te onthouden. Voor eventuele vragen kun je een bericht sturen naar redactie@censuurvrij.com

Naar Top