CensuurVrij.com
BuitenlandEuropaGlobalismeFarage: NAVO en EU-leger kunnen niet naast elkaar bestaan.

Farage: NAVO en EU-leger kunnen niet naast elkaar bestaan.

door

De leider van de Brexit-partij Nigel Farage heeft gewaarschuwd dat de NAVO en een toekomstig EU-leger niet naast elkaar kunnen bestaan.

De heer Farage zei tijdens een campagne-evenement in Buckley, Wales, maandag dat premier Boris Johnson de plaats van het Verenigd Koninkrijk binnen of buiten de Europese Defensie Unie moet kiezen. Hij zei dat als de natie zich na Brexit aan het proto-EU-leger verbindt, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie zou kunnen instorten.

“De NAVO en een Europese Defensie-Unie kunnen niet gelijkelijk naast elkaar bestaan”, aldus Farage in een commentaar van POLITICO.

Hij ging verder: “Geen enkele man kan beide effectief dienen. Wij moeten een besluit nemen.”.

De leider van de Brexit-partij wees op het belang van Britse militairen voor Europa en zei: “De Brexit-partijleider heeft het belang van Britse militairen voor Europa onderstreept: “Als we de Europese Defensie Unie verlaten, wordt het waardeloos. Want zonder [het Verenigd Koninkrijk] heeft het niet de kracht die het nodig heeft”.

“Maar als we blijven, wees niet verbaasd als de NAVO in duigen valt en we de veiligheid en bescherming die Amerika de vorige eeuw twee keer voor ons had, godzijdank, verlaten”, voegde hij eraan toe.

De opmerkingen van de heer Farage kwamen tijdens een driedaags bezoek van Donald J Trump de president van de Verenigde Staten van Amerika in het Verenigd Koninkrijk ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van de NAVO. Tijdens zijn reis heeft president Trump een ontmoeting met de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron.

De president had kritiek geuit op de inzet van de NAVO-leden toen in 2015 slechts vijf van de toenmalige 28 lidstaten van de Unie de minimale uitgaven van twee procent van het BBP aan defensie (de VS, het VK, Griekenland, Polen en Estland) hadden bereikt. De VS financiert ongeveer 70 procent van de NAVO en besteedt 3,4 procent van zijn BBP aan defensie.

In de daaropvolgende jaren en met de steun van secretaris-generaal Stoltenberg hebben meer Europese landen rekening gehouden met de kritiek van president Trump en hebben ze zich opnieuw tot het uitgavendoel verbonden. Zelfs Duitsland, dat zijn eigen verlaagde uitgavendoelstelling niet zou halen, heeft zich recentelijk verplicht tot een verhoging van de uitgaven. Uitgebreid tot 29 landen, bereiken zeven landen nu hun doelstelling van twee procent.

De Franse president Emmanuel Macron, die samen met Duitsland een groot voorstander is van een EU-leger, beweerde vorige maand echter dat de NAVO een “hersendood” te verduren kreeg. Hij beweerde dat Amerika “ons [Europa] de rug toekeerde” en stelde de “inzet” van de VS voor de defensie-unie en haar leden in het geding.

Macron’s commentaar bleek impopulair bij zijn Europese bondgenoten, met de Duitse bondskanselier Merkel die met een ongekende botheid zei dat de Fransman “drastische woorden” had gebruikt en “de NAVO blijft een hoeksteen van onze veiligheid”. De voormalige Duitse minister van Defensie en de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, verdedigde de NAVO ook als het “beschermende schild van de vrijheid”.

President Trump begon zijn NAVO-bezoek dinsdag door de opmerkingen van Macron aan te spreken, en noemde ze “zeer beledigend” en merkte op dat Frankrijk zelf veel problemen had, met name: “Niemand heeft de NAVO meer nodig dan Frankrijk.”

Hoewel de Duitsers en de Franse leiders het fundamenteel oneens zijn over het belang van de NAVO, blijven zij, samen met Brussel, de hoeksteen van de steun aan een EU-leger, waarvan de heer Farage vreest dat het zijn reikwijdte te ver zal uitbreiden en de zeventig jaar oude transatlantische alliantie zal bedreigen.

De heer Macron had in november 2018 gezegd dat de EU haar eigen leger nodig heeft om “onszelf te beschermen tegen China, Rusland en zelfs de Verenigde Staten van Amerika”. De roep om een “echt Europees leger” werd gesteund door kanselier Merkel, de Europese Commissie, en de hoge politicus van het Europees Parlement, Guy Verhofstadt.

De heer Farage waarschuwde in juli dat mevrouw von der Leyen, als voorzitter van de machtige uitvoerende macht van de EU, de plannen voor een Europees leger zou bevorderen, en zei: “Ze is een fanaticus voor het opbouwen van een Europees leger, maar ze is niet de enige. Als de NAVO eenmaal voltooid is, zal zij ophouden te bestaan of niet langer relevant zijn in Europa.”.

In 2017 hebben de lidstaten van de EU zich aangesloten bij het Permanent Structureel Samenwerkingsproces, of PESCO – een belangrijk onderdeel van de plannen van de Defensie-Unie van het blok, geformuleerd door de vertrekkende voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, die zei dat de EU tegen 2025 een leger nodig heeft.

De heer Farage vertelde de kiezers in Wales op maandag dat de EU “het niet alleen heeft over het opbouwen van hun Europese Defensie Unie, maar dat ze het hebben over de spierbundel van de EU over de hele wereld”.

“Ik vind dat op zich al alarmerend…. Wat duidelijk is, wat absoluut duidelijk is, is dat ze de NAVO uit Europa willen hebben. Dat is wat de politici in Brussel willen”, vervolgt hij.

“Ik zou zeggen dat wij in een wereld waarin er een aantal grote ernstige bedreigingen bestaan, die militaire relatie met Amerika vandaag de dag zo hard nodig hebben,” voegde de heer Farage eraan toe.

BRON: Breitbart

Reageersuls

Nieuwsbrief

Op de sociale media wordt er steeds meer censuur toegepast. Meld jou daarom nu aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Wij geven geen persoonlijke contactgegevens weg!

redactie@censuurvrij.com

Al onze externe websites zijn eigendom van Censuurvrij.com.

Over ons

CensuurVrij.com is een alternatieve nieuwssite die de lezer dagelijks voorziet van nieuws die de mainstream media niet eens haalt. De MSM doet er alles aan om de waarheid van de massa te onthouden. Voor eventuele vragen kun je een bericht sturen naar redactie@censuurvrij.com

Naar Top