CensuurVrij.com
GeldVietnam veroordeelt corrupte bankiers ter dood, door middel van een vuurpeloton.

Vietnam veroordeelt corrupte bankiers ter dood, door middel van een vuurpeloton.

door

BANGKOK – Voor het grootste deel, Amerikaanse bankiers wiens onbezonnen streven naar winst de wereldwijde financiële ineenstorting van 2008 bracht, werden niet aangeklaagd. Ze kregen bonussen.

De kans is groot dat het schandaal zich anders zou hebben afgespeeld in Vietnam, een andere natie die worstelt met misdadige bankiers.

De autoritaire Zuidoost-Aziatische staat stuurt niet alleen gewetenloze financiers naar de gevangenis. Soms worden ze naar de dodencel gestuurd.

In het kader van een ingrijpende sanering van de financiële sector heeft Vietnam de afgelopen zes maanden drie bankiers ter dood veroordeeld.

Een duo dat nu in de dodencel zit, heeft ongeveer 25 miljoen dollar verduisterd van de Vietnamese Agribank, die in handen is van de staat. Hun mede-samenzweerders hebben tien jaar lang een gevangenisstraf opgelegd gekregen.

In maart werd een 57-jarige voormalige regionale baas van de Vietnam Development Bank, een andere door de overheid geleide bank, ter dood veroordeeld voor een oplichterij van $93 miljoen.

Volgens de Vietnamese Tuoi Tre-journaal werden verschillende van zijn collega’s veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf nadat ze hadden bekend dat ze valse leningen hadden afgesloten met een diamanten ring en een BMW-coupé. En vorige week, in een niet verwant geval, zouden de beschuldigingen tegen hogere werknemers van dezelfde bank $47 miljoen aan verliezen van dubieuze leningen zijn.

Niets van dit alles zou indruk maken op Bernie Madoff, het brein van Amerika’s grootste financiële fraude ooit. Het gecombineerde bedrag van alle drie de Vietnamese zaken bedraagt minder dan 1 procent van zijn vermeende $18 miljard.

Maar deze doodvonnissen zijn desalniettemin een groot schandaal in Vietnam.

Dat is het punt. De waakhonden van de rechten van de mens beweren dat de spetterende processen in Vietnam daden van politiek theater zijn met vooraf bepaalde conclusies. Het publiek: een Vietnamees publiek dat moe is van de staatscorruptie. Maar deze zinnen klinken ook luidkeels als alarmbellen voor louche bankiers die op dit moment oplichterij bedrijven.

“Het is een boodschap aan degenen in dit spel om minder hebzuchtig te zijn en dat de zaken zoals gewoonlijk uit de hand lopen,” zei Adam McCarty, hoofdeconoom bij het in Hanoi gevestigde adviesbureau Mekong Economics.

“De boodschap aan de mensen in het systeem is dit: Je kansen om gepakt te worden nemen toe,” zei McCarty. “Vertrouw niet alleen op belangrijke mensen boven je. Want sommige van deze [daders] zouden daarboven belangrijke mensen hebben gehad. En het hielp hen niet.”

Zoals de meeste landen die afwijkende meningen verpletteren en met weinig transparantie opereren, is Vietnam zeer corrupt.

Volgens een studie van de Wereldbank verwacht de helft van alle bedrijven die binnen de communistische staat actief zijn, dat het geven van geschenken aan ambtenaren “nodig is om dingen gedaan te krijgen”. Transparency International, dat ’s werelds grootste corruptiemaatstaf publiceert, beweert dat Vietnam corrupter is dan Mexico, maar niet zo erg als Rusland.

In tegenstelling tot Amerika, waar rechters geen witteboordencriminelen ter dood kunnen veroordelen, kan Vietnam zijn burgers executeren voor een reeks bedrijfscriminaliteit.

Amnesty International meldt dat er in Vietnam doodvonnissen zijn uitgesproken tegen criminelen voor het uitvoeren van louche investeringsprogramma’s, het vervalsen van contant geld en zelfs het in gebreke blijven bij het verstrekken van leningen. Dit is ongebruikelijk: ambtenaren van de Verenigde Naties hebben hun veroordeling uitgesproken over de doodstraf voor “economische misdrijven”, maar Vietnam houdt vast aan deze vonnissen – net als buurland China.

Hoewel de statistieken over het ondoorzichtige rechtssysteem van Vietnam schaars zijn, gaf een staatsambtenaar toe dat meer dan 675 mensen in de dodencel zitten voor een reeks misdaden, volgens de Associated Press.

Het is nog steeds onduidelijk hoe de bankiers zullen worden gedood. De traditionele executiemiddelen van Vietnam houden in dat de daders aan een houten paal worden gebonden, dat hun mond met citroenen wordt gevuld en dat er een vuurpeloton wordt opgeroepen. De natie wil overgaan op dodelijke injecties. Maar de Europese landen weigeren chemische stoffen die bij executies worden gebruikt (namelijk natriumthiopental) te exporteren naar regeringen die de doodstraf uitvoeren.

Frauduleuze bankiers krijgen zware straffen op een moment dat Vietnam grote financiële hervormingen doorvoert.

Decennia lang heeft Vietnam zijn communistische, door de staat geleide markt langzaam omgevormd tot een meer open en concurrerende arena. In de periode na de hereniging was de regering eigenaar van elke bank in Vietnam. Vandaag de dag hebben de staatsbanken slechts 40 procent van alle activa in handen.

Dit streven naar een bank in een meer westerse stijl heeft geleid tot zowel verbeteringen als verleidingen tot oplichting. Volgens de VN-econoom Vu Quang Viet, nam de Vietnamese kredietwetgeving die in 2010 werd aangenomen “eenvoudigweg de lakse Amerikaanse wet over waarvan nu algemeen wordt aangenomen dat die ten minste gedeeltelijk verantwoordelijk is voor het financiële debacle in 2008”.

Campagnes om de corruptie uit te roeien worden gepromoot als een manier om buitenlandse investeringen te lokken, wat zou kunnen helpen om de Vietnamese banken, waarvan de groei is vertraagd van een sprint naar een jogging, overeind te houden.

Maar de recente doodvonnissen zijn niet echt bedoeld om de oprechtheid van de hervormers aan de buitenwereld te bewijzen, aldus McCarty.

“Ze geven niet om buitenlanders. Het is allemaal interne politiek,” zei McCarty. Buitenlandse bankiers zouden toch niet onder de indruk zijn van een paar executies. “Als je het probleem echt wilt oplossen, kun je niet zomaar mensen arresteren,” zei hij. “Je moet de verantwoording en transparantie in het hele systeem verbeteren.”

Een vooraanstaande Vietnamese krant, Thanh Nien, dringt ook aan op een systeembrede opruiming in plaats van showcase-processen tegen een paar bedrijfscriminelen.

In de krant werd onlangs de doodstraf voor corruptie vergeleken met het bestrijden van brand met brand. De voorkeur gaat uit naar een aanpak waarbij de corruptie eerst wordt gedumpt voordat deze met overheidsgeld wordt verbrand. “Het is beter om corruptie te voorkomen, dan er achteraf mee om te gaan.

BRON: PRI.org

Reageersuls

Nieuwsbrief

Op de sociale media wordt er steeds meer censuur toegepast. Meld jou daarom nu aan voor onze nieuwsbrief!

Contact

Wij geven geen persoonlijke contactgegevens weg!

redactie@censuurvrij.com

Al onze externe websites zijn eigendom van Censuurvrij.com.

Over ons

CensuurVrij.com is een alternatieve nieuwssite die de lezer dagelijks voorziet van nieuws die de mainstream media niet eens haalt. De MSM doet er alles aan om de waarheid van de massa te onthouden. Voor eventuele vragen kun je een bericht sturen naar redactie@censuurvrij.com

Naar Top